Koristepensaat

Pensasangervot


 • SPIRAEA ALBA ’ALLIKKO’ FINE valkopajuangervo

  Pensas soveltuu parhaiten suuriin istutuksiin, joissa se saa levitä vapaasti. Se menestyy jopa ajoittain seisovassa vedessä. Kapean kartiomainen, valkoinen kukinto kehittyy saman vuoden verson latvaan. Useita viikkoja kestävä kukinta alkaa heinäkuun puolivälissä, ja kuihtuneet terälehdet varisevat siististi maahan. Pajuangervot sietävät erinomaisesti alasleikkausta ja kukkivat jo samana kesänä.
  Käyttö: yksittäin, ryhmissä, aidanteena.
  I–VI 70–150 cm x 100–150 cm A–Pv Tuo–Mär Ra++

  valkopajuangervo
 • SPIRAEA BEAUVERDIANA ’LUMIKKI’ FINE verhoangervo

  Tiheän mätäsmäinen ’Lumikki’ kasvaa hitaasti, joten suosittelemme tavanomaista tiheämpää istutusta 6 kpl/m2. Lehdet ovat pyöreät ja vain parin sentin mittaiset, samoin kukinnot. Lajike kukkii useita viikkoja kesäkuun lopusta lähtien. Ruskettuneet kukinnot jäävät oksille seuraavaan vuoteen. Erityistä leikkaustarvetta ei ole, mutta pensas versoo hyvin alasleikkauksen jälkeen ja kukkii jo samana kesänä. Keskas-kanta 412 Ylikiimingistä.
  Käyttö: yksittäin, ryhmissä, maanpeittäjänä mm. luiskissa ja kivikkopuutarhassa, ruukussa.
  I–V 35 cm x 50 cm A–Pv Kui–Tuo Ra++

  verhoangervo
 • SPIRAEA BETULIFOLIA ’TOR’ koivuangervo

  Peittävä pikkupensas mm. aurinkoisille seinustoille ja muille kuiville paikoille. Tiheäoksainen ja pyöreähkö ’Tor’ on yksi parhaimmista koivuangervokannoista. Lajikkeesta tulee noin metrin korkuinen ja lähes puolitoista metriä leveä. Lehdet ovat pienet, ruska-aikaan loistavan punakeltaiset. Valkoiset kukat puhkeavat kesä–heinäkuussa saman vuoden versoihin. Pensas sietää hyvin leikkausta.
  Käyttö: yksittäin, ryhmissä, maanpeittäjänä mm. luiskissa ja kivikkopuutarhassa.
  I–VI 100 cm x 130 cm A–Pv Kui–Tuo Ra++

  koivuangervo
 • SPIRAEA BETULIFOLIA VAR. AEMILIANA verhoangervo

  Tämä leveälehtinen verhoangervo on kuin kääpiökokoinen koivuangervo. Se jää matalammaksi kuin koivuangervo, mutta se on isompi kuin ’Lumikki’.
  Käyttö: yksittäin, ryhmissä, maanpeittäjänä esim. luiskissa ja kivikkopuutarhassa.
  I–V(VI) 50–80 cm x 100 cm A–Pv Kui–Tuo Ra++

 • SPIRAEA BILLIARDII rusopajuangervo

  Pystykasvuinen rusopajuangervo leviää nopeasti juuriversoista. Se on hyvin terve, talvenkestävä ja vaatimaton kasvupaikan suhteen. Elokuun alussa avautuvat tummanruusunpunaiset kukinnot ovat jopa 20 cm pitkiä ja 10 cm leveitä. Laji kukkii saman vuoden versoilla ja sietää voimakasta leikkausta.
  Käyttö: yksittäin, ryhmissä, aidanteena. 
  I–VII 150 cm x 100–150 cm A–Pv Tuo–Kos Ra++

  rusopajuangervo
 • SPIRAEA CHAMAEDRYFOLIA idänvirpiangervo

  Perinteinen, terve ja erittäin kestävä koristepensas. Rehevä, raikkaanvihreä lehdistö puhkeaa aikaisin keväällä ja saa puna-keltakirjavan syysvärinsäkin melko aikaisin. Oksat ovat hieman nuokkuvat ja mutkaiset. Joka vuosi runsaana toistuva kukinta alkaa kesäkuun alussa ja kestää kolmisen viikkoa. Laji kukkii toisen vuoden versoilla. Laji suosii kalkittua, läpäisevää maata. Se kasvattaa runsaasti juurivesoja ja sietää hyvin leikkausta.
  Käyttö: yksittäin, ryhmissä, aidanteena.
  I–VII 150 cm x 150 cm A–Pv Kui–Tuo Ra++

  idänvirpiangervo
 • SPIRAEA CHAMAEDRYFOLIA ’MARTTI’ FINE kiiminginangervo

  ’Martti’ lienee risteymä Spiraea chamaedryfolia x trilobata, jonka lisäyslähteenä käytetään Keskas-kantaa 764 Ylikiimingistä. Idänvirpiangervoa muistuttava ’Martti’ menestyi MTT:n tutkimuksissa paremmin Pohjois-Suomessa kuin idänvirpiangervo. Sen kasvutapa on tuuhea ja oranssinkeltainen syysväri kauniimpi kuin muilla virpiangervoilla. Pensas on vaatimaton kasvupaikan suhteen. Harmaanruskeat, polvekkeiset oksat kaartuvat kärjistään. Kaksi viikkoa jatkuva valkoinen kukinta alkaa kesäkuun alussa. Lajike kukkii toisen vuoden versoilla.
  Käyttö: yksittäin, ryhmissä, aidanteena.
  I–VI 150 cm x 150 cm A–Pv Kui–Tuo Ra++

 • SPIRAEA DECUMBENS lamopensasangervo

  Leveänpyöreä, ohutversoinen ja hidaskasvuinen pikkupensas. Laji kukkii juhannuksen tienoilta heinäkuun puoliväliin saman kesän versoilla, joten sen voi nuorentaa alasleikkaamalla. Kukat ovat puhtaan valkoiset. Laji soveltuu lämpimiin kivikkokasviryhmiin. Kun se saa suojakseen paksun lumikerroksen, se selviää talvista Pohjois-Suomessakin. Koska pensas kasvaa hitaasti, suosittelemme tavanomaista tiheämpää istutusta 5 kpl/m2.
  Käyttö: yksittäin, ryhmissä mm. kivikkopuutarhassa, ruukussa.
  I–III(IV–V) 20–30 cm x 60 cm A–Pv Tuo Ra++

 • SPIRAEA DENSIFLORA rinneangervo

  Erittäin peittävä ja hyvin kuivuutta sietävä rinneangervo muistuttaa koivuangervoa, mutta kukat ovat vaaleanroosat ja kukinta alkaa hieman myöhemmin kesäkuun lopussa. Lehdet ovat nuorena punasävyiset ja tummemmat kuin koivuangervolla. Rinneangervoa on istutettu jopa isojen koivujen alle, missä se on menestynyt hellekesinäkin. Pensaat jäävät vain sitä matalammiksi, mitä lähempänä puita ne kasvavat. Pensas kukkii saman vuoden versoilla.
  Käyttö: yksittäin, ryhmissä, matalana aidanteena, verhopensaana.
  I–V(VI) 100 cm x 120 cm A–Pv Kui–Tuo Ra++

  rinneangervo
 • SPIRAEA GREFSHEIM norjanangervo

  Koristeellisen kaarevaoksainen ja varhain kukkiva norjanangervo on yksi maamme suosituimmista pensaista. Erittäin runsas valkoinen kukinta alkaa eteläisimmässä Suomessa jo toukokuun puolivälissä. Lajike kukkii toisen vuoden versoilla. Myös pienet lehdet puhkeavat aikaisin. Syysväri on kellertävä. Istutus läpäisevään maahan.
  Käyttö: yksittäin, ryhmissä, aidanteena.
  I–VI(VII) 100–150 cm x 150 cm A Kui–Tuo Ra+++

  norjanangervo
 • SPIRAEA JAPONICA ’ALBIFLORA’ valkoruusuangervo

  – Melko hidaskasvuinen, leveäksi kehittyvä pikkupensas on kuin ruusuangervon valkokukkainen muoto. Se kukkii saman vuoden versoilla heinä–elokuussa. Lehdiltään syvänvihreä lajike menestyy Rovaniemellä asti. Se sietää kuivuutta ja alasleikkausta.
  Käyttö: yksittäin, ryhmissä, matalana aidanteena, ruukussa. 
  I–V 50–80 cm x 80 cm A–Pv Kui–Tuo Ra+++

  valkoruusuangervo
 • SPIRAEA JAPONICA ’ANTHONY WATERER’ tummaruusuangervo

  Ruusunpunainen, 10 cm leveä latvakukinto; lajike kukkii heinä–elokuussa saman vuoden versoilla. Lehdet ovat tummanvihreät, kapeahkot, osittain vaaleankeltakirjavat. Maanpäälliset versot saattavat kuivua talven aikana, mutta pensas versoo hyvin, kun se leikataan alas keväällä. Lumipeite auttaa juuristoa talvehtimaan, ja kasvupaikan on syytä olla läpäisevä.
  Käyttö: yksittäin, ryhmissä, matalana aidanteena, ruukussa.
  (I–II) 80 cm x 100 cm A–Pv Kui–Tuo Ra+++

 • SPIRAEA JAPONICA ’DART’S RED’ tummaruusuangervo

  Ruusunpunainen, 10–15 cm leveä tasalatvainen kukinto puhkeaa heinä–elokuussa saman vuoden versoihin. Kokonaan tummanvihreät lehdet. Maanpäälliset versot saattavat kuivua talven aikana, mutta pensas versoo hyvin, kun se leikataan alas keväällä. Lumipeite auttaa juuristoa talvehtimaan, ja kasvupaikan on syytä olla läpäisevä. Lajike menestyy ainakin II-vyöhykkeellä asti.
  Käyttö: yksittäin, ryhmissä, matalana aidanteena, ruukussa. 
  I–II 80 cm x 100 cm A–Pv Kui–Tuo Ra+++

  tummaruusuangervo
 • SPIRAEA JAPONICA ’FROEBELII’ ruusuangervo

  Ruusuangervo on pienehkö, mutta melko isokukintoinen ja -lehtinen pensas. Himmeän purppuranpunaiset kukat avautuvat heinäkuun puolivälissä eteläisimmässä Suomessa. Lajike kukkii saman vuoden versoilla. Lehdet ovat puhjetessaan punaiset, kesällä tummanvihreät, syksyllä ruskean- tai tummanpunaiset. Pensas talvehtii jopa Rovaniemen korkeudella. Se on vaatimaton kasvualustan laadun suhteen ja sietää hyvin kuivuutta ja leikkausta.
  Käyttö: yksittäin, ryhmissä, matalana aidanteena, ruukussa.
  I–IV(V) 50–100 cm x 100–120 cm A–Pv Kui–Tuo Ra+++

  ruusuangervo
 • SPIRAEA JAPONICA ’GOLDFLAME’ keltajapaninangervo

  ’Goldflame’ on muita tässä mainittuja keltajapaninangervoja kasvutavaltaan pystympi, kapeampi ja jopa metrin korkuinen. Isot lehdet puhkeavat oranssinkeltaisina, vihertyvät pian ja saavat oranssin ruska-asun.
  Käyttö: kontrastikasvina yksittäin, ryhmissä, matalana aidanteena, ruukussa.
  I–III 60–90 cm x 50–80 cm A–Pv Kui–Tuo Ra+++

 • SPIRAEA JAPONICA ’GOLDMOUND’ keltajapaninangervo

  Noin puolimetrinen ’Goldmound’ on miltei samankokoinen kuin ’Golden Princess’, mutta vihertävämpi.
  Käyttö: kontrastikasvina yksittäin, ryhmissä, matalana aidanteena, ruukussa.
  I-III 60 cm x 90 cm A–Pv Kui–Tuo Ra+++

  keltajapaninangervo
 • SPIRAEA JAPONICA ’LITTLE PRINCESS’ keijuangervo

  Erittäin tiheä ja säännöllisen pallomainen keijuangervo menestyy puistoissa ja kotipihoissa Pohjois-Suomea myöten. Se leviää melko hitaasti, mutta pensas peittää kasvualustan täydellisesti. Kukinnot avautuvat saman kesän versoihin jo heinäkuun alussa, kun kesä on lämmin. Kukat pysyvät pidempään heleän vaaleanpunaisina, kun pensas istutetaan kevyeen varjoon. Vaaleanvihreät lehdet ovat terveet, vain 2–4 cm pitkät.
  Käyttö: yksittäin, ryhmissä, matalana aidanteena, ruukussa. 
  I–VI 50–70 cm x 70–100 cm A–Pv Kui–Tuo Ra+++

  keijuangervo
 • SPIRAEA JAPONICA ’MANON’ tummakeijuangervo

  Keijuangervon kaltainen, matala ja pienilehtinen pensas, jonka kukat ovat hieman voimakkaamman punaiset kuin keijuangervolla. Myös lehdet ovat tummemmat kuin keijuangervolla ja pensaasta tulee 60–80 cm korkea. Syysväri on koristeellisen punakeltainen. Pensas kukkii saman vuoden versoilla.
  Käyttö: yksittäin, ryhmissä, matalana aidanteena, ruukussa.
  I–VI 75 cm x 100 cm A–Pv Kui–Tuo Ra+++

  tummakeijuangervo
 • SPIRAEA JAPONICA ’NANA’ pikkukeijuangervo

  Runsaasti kukkiva ja tuuhea keijuangervon kääpiömuoto, joka on parin kasvukauden jälkeen 30–40 cm korkea. Koska pensas kasvaa hitaasti, suosittelemme tavanomaista tiheämpää istutusta 5–6 kpl/m2. Lehdet ovat 1–2 cm pitkät. Saman vuoden versoilla kukkiva ’Nana’ puhkeaa kukkaan kesä–heinäkuun vaihteessa, ja kukinta jatkuu reilun kuukauden. Juuristo on melko pieni, minkä takia pensas ei viihdy jyrkissä, kuivissa rinteissä eikä hiekkamaassa.
  Käyttö: yksittäin, ryhmissä, matalana aidanteena, ruukussa.
  I–III 30–50 cm x 50–80 cm A–Pv Kui–Tuo Ra+++

 • SPIRAEA JAPONICA ’ODENSALA’ loistoangervo

  Loistoangervo tunnetaan erittäin suurista ruusunpunaisista kukinnoistaan, jotka avautuvat heinä–elokuussa. Kämmenen levyiset kukinnot saavat rennot oksat nuokkumaan. Myös heleänvihreä lehdistö näyttää isolta. Pensas muistuttaa kasvutavaltaan ruusuangervoa, mutta lehdet ovat isommat ja heleänvihreät. Lajike kukkii saman vuoden versoilla, joten pensaan voi leikata alas keväällä. Se tekee runsaasti juuriversoja ja menestyy lähes koko Suomessa.
  Käyttö: yksittäin, ryhmissä, matalana aidanteena, ruukussa.
  I–VII 90 cm x 120 cm A–Pv Tuo Ra+++

  loistoangervo
 • SPIRAEA JAPONICA ’SHIROBANA’ kirjojapaninangervo

  Pensas muistuttaa ruusuangervoa leveine lehtineen ja kukintoineen, mutta kukat ovat vaaleamman punaiset. Nuoren kasvin kukinnot ovat kaksiväriset, valkoiset ja roosat. Pensas kukkii saman vuoden versoilla.
  Käyttö: yksittäin, ryhmissä, matalana aidanteena, ruukussa.  
  I–III 80 cm x 80 cm A–Pv Tuo Ra+++

 • SPIRAEA JAPONICA ’SUMMERSNOW’ kesäangervo

  Valkokukkainen taiganvirpiangervon (Spiraea media) ja koivuangervon risteymä. Kukinnot syntyvät edellisen kesän versoihin kuten virpiangervoilla. Sivuversot kasvavat kukintojen yläpuolelle kukinnan loppuvaiheessa eli pensas kukkii ”taskuun”. Lehti on pienempi ja kapeampi kuin koivuangervolla.
  Käyttö: yksittäin, ryhmissä, matalana aidanteena. 
  I–VI(VII) 100 cm x 130 cm A–Pv Tuo Ra++

 • SPIRAEA MARGARITAE kreetanangervo

  Kreetanangervo muistuttaa paljon japaninangervoa, sillä se on japanin- ja koivuangervon risteymä. Roosa, 7–15 cm leveä kukinto vaalenee kukinnan loppua kohti. Lajike kukkii elokuussa saman vuoden versoilla. Pystyhaarainen ja rönsytön pensas sietää hyvin leikkausta.
  Käyttö: yksittäin, ryhmissä, aidanteena.
  I–III 120 cm x 150 cm A–Pv Tuo Ra+++

 • SPIRAEA SALICIFOLIA viitapajuangervo

  Laji on erittäin kestävä perinnekasvi. Vaaleanroosa, lieriömäinen–kapean kartiomainen kertohuiskilo avautuu yleensä heinäkuun lopulla, ja kukinta kestää jopa syyskuuhun. Laji kukkii saman vuoden versoilla. Pystykasvuinen, runsaasti juurivesoja muodostava pensas sietää hyvin varjoa, kosteaa maata ja leikkausta.
  Käyttö: yksittäin, ryhmissä, aidanteena.  
  I–V(VI) 80–150 cm x 200 cm A–Pv Tuo–Mär Ra++

  viitapajuangervo
 • SPIRAEA TRILOBATA siperianvirpiangervo

  Matalahko, kaunislehtinen pensas kasvaa hitaasti ja sopii parhaiten pienimuotoisiin istutuksiin. Oksat ovat kaarevat, jyrkän polvekkeiset. Pari, kolme viikkoa kestävä kukinta alkaa kesäkuun toisella viikolla; valkoiset kukat sijaitsevat toisen vuoden versoissa. Juurivesoja ei kehity. Laji menestyy paremmin sisämaassa kuin rannikolla, missä leudot säät keskellä talvea usein murtavat kasvin lepotilan ennenaikaisesti. Kasvupaikan pitää olla aurinkoinen, maan hiekkapitoinen ja kalkittu.
  Käyttö: yksittäin, ryhmissä, matalana aidanteena.
  I–IV 80–100 cm x 100 cm A Kui–Tuo Ra++

  siperianvirpiangervo
 • SPIRAEA X WATSONIANA ’KRUUNU’ FINE kuninkaanangervo

  Tämä Keskas-kanta 76 menestyy Rovaniemellä saakka, ja se on vaatimaton kasvupaikan ravinteisuuden ja valon suhteen. Erittäin tuuhea pensas on viisivuotiaana keskimäärin metrin korkuinen. Kukinta kestää Etelä-Suomessa tavallisesti heinäkuun alkupuolelta pitkälle elokuuhun. Kirkkaan purppuranpunaiset kukinnot ovat lyhyet ja leveän kartiomaiset; ne kehittyvät saman kesän versoihin.
  Käyttö: yksittäin, ryhmissä, matalana aidanteena. 
  I–VI 100 cm x 150 cmA–Pv Tuo–Kos Ra++

  kuninkaanangervo
Ota yhteyttä