Lehtipuut

ACER PLATANOIDES metsävaahtera

Nopeakasvuinen iso puu, jolla on komea syysväri ja isot lehdet. Varhain keväällä puhkeavat kukinnot ovat vihreänkeltaiset, hunajalle tuoksuvat. Siivelliset kuivat lohkohedelmät. Isot 3–5-halkoiset lehdet avautuvat toukokuussa kukinnan alettua. Ruska-asusta tulee heleän keltainen tai oranssinpunainen sateisenakin syksynä. Epäsäännöllinen paalujuuri haarautuu usein jo lähellä puun tyveä useaksi sivujuureksi.

Laji kasvaa erityisen nopeasti 40 vuoden ikään asti ja siitä tulee melko pitkäikäinen, keskimäärin 120-vuotias. Leveä latvus varjostaa ja suojaa melulta tehokkaasti. Käyttöä katupuuna rajoittavat arkuus tiesuolalle sekä nuorten vaahteroiden herkästi vioittuva runko. Laji on nuorena arka keväthalloille, minkä takia puusta tulee usein monilatvainen. Se kestää tuulta ja ilmansaasteita kohtalaisen hyvin eikä puulla ole vakavia kasvintuhoojia.

Metsävaahtera on puolivarjopuu, mutta jo  noin 40-vuotiaat puut tarvitsevat kohtalaisen paljon valoa. Laji on vaatimaton kasvualustan suhteen. Runsaan mahlavuodon takia vaahterat leikataan mieluiten elokuussa, jolloin poistetaan liian jyrkässä kulmassa kasvavia oksia.

Käyttö: yksittäin tai ryhmiin, kujanteisiin isoille pihoille ja puistoihin, katualueille.

I–IV(V) 10–20 m A–Pv(V) Tuo Ra+++ Sa-

 
Ota yhteyttä