Marjapensaat

Herukat ja karviaiset


 • RIBES NIGRUM ’MELALAHTI’ mustaherukka

  Aikainen, hyvin kestävä lajike, jota suositellaan kotipuutarhoihin ja erityisesti Pohjois- ja Itä-Suomeen. Marjat ovat isohkot, makeat, mutta melko ohutkuoriset ja herkästi halkeavat. Kohtalaisen kokoinen sato kypsyy noin viikkoa ennen Öjebyn-lajiketta. Tertut ovat lyhyet ja marjat kiinnittyvät siihen tiukasti. Pensas on erittäin pystykasvuinen ja korkea, vähän leikkausta kaipaava ja kestävä härmää vastaan. Lajike on peräisin Kainuusta.

  I–VI(VII) 130–150 cm A–Pv Tuo Ra+++

 • RIBES NIGRUM ’MORTTI’ mustaherukka

  Hyvin myöhäinen, härmänkestävä lajike. Talvenkestävyys, satoisuus ja marjakoko ovat jokseenkin samat kuin Öjebyn-lajikkeella, mutta sato kypsyy hieman myöhemmin. Marjat ovat suuret, maultaan voimakkaat ja mustaherukalle tyypilliset. Paksukuoriset marjat kestävät hyvin käsittelyä eivätkä halkeile. Lisäksi ne pysyvät tiukasti kiinni lyhyessä tertussa. Pensas on pystykasvuinen, jolloin sitä tarvitsee leikata vähän.

  I–IV(V) 130–150 cm A–Pv Tuo Ra+++

  mustaherukka
 • RIBES NIGRUM ’ÖJEBYN’ mustaherukka

  Melko myöhäinen lajike. Pensas on kohtalaisen pystyoksainen ja voimakaskasvuinen, mutta hikevillä mailla tukemattomat oksat voivat lamota. Samanaikaisesti kypsyvät marjat ovat suuret, minkä takia sato on yleensä runsas. Tämä alun perin pohjoisruotsalainen lajike kestää melko hyvin härmää ja varistetautia.

  I–V(VI) 100–130 cm A–Pv Tuo Ra+++

  mustaherukka
 • RIBES NIGRUM ’OLA’ mustaherukka

  Myöhäinen, hyvin runsassatoinen lajike. Marjat kypsyvät samanaikaisesti ’Öjebynin’ kanssa, mutta ne ovat hieman pienemmät, keskikokoiset. Marjatertut ovat pitkät. Pensas on härmänkestävä, keskikokoinen ja runsasversoinen. Pystyoksaisena sitä tarvitsee leikata vähän.

  I–IV(V) 130–150 cm A–Pv Tuo Ra+++

  mustaherukka
 • RIBES NIGRUM ’VENNY’ viherherukka

  Uusi suomalainen keskivarhainen viherherukkalajike on peräisin MTT Piikkiön laitokselta. Se on vihreämarjaisen mustaherukan ja ’Vertin’ risteymä. Marjat ovat kuten em. ’Vertillä’ makeita ja mietoja, joten ne kelpaavat herkkämahaisille lapsillekin. Lisäksi linnut eivät havaitse kovin helposti vihreitä marjoja. Marjoissa erittäin korkea C-vitamiinipitoisuus.

  I–IV(V) 100–130 cm A–Pv Tuo Ra+++

 • RIBES NIGRUM ’VERTTI’ viherherukka

  Herkullisen makeat ja miedot, tuoreenakin nautittavat marjat ovat kellertävänvihreitä, jolloin rastaat eivät havaitse niitä kovin helposti. Ne sopivat erinomaisesti jopa viinin valmistukseen. Tämä suomalainen lajike on syntynyt ’Öjebyn’-mustaherukasta. Pensas muistuttaa ’Öjebyniä’, mutta se on jonkin verran hillittykasvuisempi ja rento-oksaisempi. Se kestää karviaishärmää. Lajike on kotoisin MTT Piikkiön laitokselta.

  I–V 100–130 cm   A–Pv Tuo Ra+++

  viherherukka
 • RIBES NIGRUM ’VILMA’ viherherukka

  Uusi suomalainen keskivarhainen viherherukkalajike on peräisin MTT Piikkiön laitokselta. Se on vihreämarjaisen mustaherukan ja ’Vertin’ risteymä. Marjat ovat kuten em. ’Vertillä’ makeita ja mietoja, joten ne kelpaavat herkkämahaisille lapsillekin. Lisäksi linnut eivät havaitse kovin helposti vihreitä marjoja.

  I–IV(V) 100–130 cm A–Pv Tuo Ra+++

 • RIBES RUBRUM ’KATRI’ punaherukka

  Melko myöhäinen, suurisatoinen lajike. Marjat ovat suuria, aromaattisia ja kauniin punaisia. Pensas on taudinkestävä, pysty- ja tukevaoksainen, melko iso. Lajike on vanhan saksalaisen Rotes Wunder -lajikkeen suomalainen kanta.

  I–IV 130 cm A Tuo Ra+++

 • RIBES RUBRUM 'PUNAHILKKA' punaherukka

  ’Punahilkka’ on pystykasvuinen pensas ja muista punaherukoista poiketen sen kukat ovat vaaleanpunaiset, lehdet tummanvihreät ja marjan muoto hieman pisaramainen. Maultaan marjat ovat makean hapokkaita, joten ne soveltuvat hyvin tuorekäyttöön. Lajike on ’Jonkheer van Tets’ x ’Rubina’.

  I-IV 1,5 m A Tuo Ra+++

  punaherukka
 • RIBES RUBRUM ’PUNAINEN HOLLANTILAINEN’ punaherukka

  Myöhäinen, hyvin talvenkestävä ja terve lajike. Marjat keskikokoisia, lyhyissä tertuissa, voima-kasaromisia ja raikkaan makuisia. Pensas on rehevä, pysty- ja runsasoksainen. Hyvin vanha keskieurooppalainen punaherukka, jota viljellään meillä eniten.

   

  I–VI 130 cm A Tuo Ra+++

  punaherukka
 • 1197 RIBES RUBRUM ’VALKOINEN HOLLANTILAINEN’ valkoherukka

  Kohtalaisen runsassatoinen, talvenkestävä lajike. Marjat ovat makeampia ja miedompia kuin punaherukoilla, lisäksi pensas on pienempi ja pystyoksainen. Tätä hyvin vanhaa keskieurooppalaista valkoherukkaa viljellään meillä eniten.

  I–V 100 cm A Tuo Ra+++

 • RIBES RUBRUM ’VALKOINEN SUOMALAINEN’ valkoherukka

  Uusi, erittäin runsassatoinen ja härmänkestävä ’Valkoisen Hollantilaisen’ kanta Juvalta. Marjat ovat makeampia ja miedompia kuin punaherukoilla. Sekä marjat että tertut ovat keskikokoisia. Pensas on melko pystyoksainen ja haaroja muodostuu vähän.

  I–V 100 cm A Tuo Ra+++

 • RIBES UVA-CRISPA ’HINNONMÄEN KELTAINEN’ karviainen

  Aikainen pehmeäkuorinen herkkulajike, jonka runsas sato kypsyy elokuun alkupuolella. Marjat ovat suuria, vihertävänkeltaisia ja hyvin makeita. Koska kuori on ohut, ylikypsät marjat halkeilevat herkästi. Rento-oksaisena pensas kannattaa tukea. Tämä jokseenkin härmänkestävä lajike jalostettiin 1900-luvun alussa Hinnonmäen koeasemalla.

  I–V 100 cm A Tuo Ra+++

  karviainen
 • RIBES UVA-CRISPA ’LEPAAN PUNAINEN’ karviainen

  Melko myöhäinen, paksukuorinen herkkumarja, jonka runsas sato kypsyy noin viikon myöhemmin kuin em. ’Hinnonmäen Keltaisella’. Marjat ovat keskikokoisia, tummanpunaisia, paksukuorisia ja makeita. Pensas on vahva- ja melko pystyoksainen sekä härmänkestävä. Tämä kotimainen, yhä suosittu lajike jalostettiin jo 1900-luvun alussa.

  I–V 100 cm A Tuo Ra+++

  karviainen
Ota yhteyttä