Marjapensaat

Vadelmat


 • RUBUS ALLEGHENIENSIS ’SONJA’ karhunvatukka

  Itsepölytteinen, aikaisin kypsyvä ja kestävä karhunvattu. ’Sonja’ kukkii keskikesällä valkoisin kukin ja marjat alkavat kypsyä jo elokuun alussa; koko sato valmistuu ennen syyspakkasia. Marjat ovat noin 2 cm halkaisijaltaan, kiiltävän mustia, mietoja ja makeita. Versot ovat vankat, piikkiset ja pari metriä pitkät – ne voi tukea köynnöksen tavoin seinustalle. Marjoneet versot poistetaan syksyisin. Tämä maatiaiskanta on peräisin Savitaipaleelta ja alun perin todennäköisesti Venäjältä.

  I–III(IV) 100–250 cm A Tuo Ra+++

 • RUBUS IDAEUS ’JATSI’ vadelma

  Keskimyöhäinen, hyvin satoisa puutarhavadelma. Jatsi’ on talvenkestävyydeltään jokseenkin samanlainen kuin muut Suomessa viljeltävät lajikkeet ja satoisuudeltaan vielä jonkin verran parempi. Marjat kypsyvät melko varhain, vain joitakin päiviä myöhemmin kuin ’Muskoka’-vadelmalla. Marjat ovat pitkulaiset, himmeänpunaiset, hyvänmakuiset ja tiukasti kiinni kannoissa. Ne ovat isommat ja kiinteämmät kuin Muskoka- ja Ottawa-lajikkeilla.

  Paksuhkoja, jäykkiä ja korkeita versoja muodostuu vain kohtalaisesti, joten leikkaus ja tuenta käyvät helposti. Lajike soveltuu hyvin V-tuentaan. Suomalainen ’Jatsi’ on risteymä, jonka sukupuuhun kuuluvat ’Ottawa’, ’Malling Promise’ ja ’Merva’.

  I–V 150–250 cm A Tuo Ra+++

  vadelma
 • RUBUS IDAEUS ’MAURIN MAKEA’ vadelma

  Matala puutarha- ja luonnonvadelman muunnos. Lajike on noin metrin korkuinen ja kasvattaa paljon sivuversoja, kun sen vuosikasvaimet typistetään. Pensastavan kasvutavan vuoksi kasvustoa ei tarvitse tukea juuri lainkaan. Marjat muodostuvat heinäkuun aikana pääasiassa edellisen vuoden versoihin. Marja on keskikokoinen, hieman pitkulainen ja melko helposti irtoava, villivattua kiinteämpi. Lajike on yhtä satoisa kuin muut meillä viljeltävät vadelmat.

  I–V 100 CM a Tuo Ra+++

  vadelma
 • RUBUS IDAEUS ’MUSKOKA’ vadelma

  Runsaasti versova ja matalahko, melko aikaisin kypsyvä puutarhavadelma. Marjat ovat isoja, pyöreitä, tummanpunaisia ja aromikkaita. Ne irtoavat helposti kannasta ja sopivat kiinteinä pakastukseen. Sato on runsas. Versoja kasvaa niin paljon, että niitä joutuu harventamaan. ’Muskoka’ ei ole altis harmaahomeelle, mutta se altistuu herkemmin versotaudille. Se on kanadalainen lajike 1950-luvulta.

  I–V 200 cm A Tuo Ra+++

  vadelma
 • RUBUS IDAEUS ’OTTAWA’ vadelma

  Niukasti versova, talvenkestävä ja melko aikaisin kypsyvä puutarhavadelma. Versot ovat tanakat ja korkeat. Marjat ovat keskikokoiset tai suurehkot, kekomaiset, kirkkaanpunaiset. Maku on happamanimelä ja heikosti aromaattinen. Marjat irtoavat helposti kannasta ja sopivat sekä tuorekäyttöön että pakastukseen. Sato on runsas. Tämä kanadalainen lajike vuodelta 1943 kestää melko hyvin versotautia, mutta se on hieman altis harmaahomeelle.

  I–V(VI) 250 cm A Tuo Ra+++

 • RUBUS IDAEUS ’PREUSSEN’ vadelma

  Etelä-Suomessa menestyvä, aikaisin kypsyvä puutarhavadelma.  Marjat ovat keskikokoiset, vaaleat ja makean aromikkaat. Pehmeytensä vuoksi marjat sopivat parhaiten nautittavaksi tuoreena. Ne irtoavat helposti kannoista, joten poiminta on nopeaa. Sato on runsas ja satokausi pitkä. Tämä vanha saksalainen lajike kasvattaa versoja niukanlaisesti, mutta versot ovat tanakoita. ’Preussen’ menestyy Etelä-Suomessa.

  I–III 200 cm A Tuo Ra+++

Ota yhteyttä