Miljoona taimea Harvialasta
Harviala on mukana Miljoonan puun talkoissa! Miljoonan puun talkoot on osallistava projekti, jossa puiden istuttaminen, ilmastonmuutoksen hidastaminen ja taide kohtaavat. Talkoiden tavoitteena on laaja-alaisen yhteistyön myötä istuttaa Suomeen miljoonan puuta, sekä rakentaa puita istuttamalla minimetsiä, hiljaisia tiloja, jotka luovat vehreyttä, lisäävät hyvinvointia ja auttavat luonnon monimuotoisuuden suojelemisessa. Virittäydy vapaalle -tapahtumakokonaisuudessa on mahdollista lähteä mukaan hankkeeseen, hankkimalla ja istuttamalla oma taimi.
Julkaistu: 22.04.2022
Miljoonan puun talkoot on saanut inspiraationsa hiljaisuudesta, Suomen luonnosta ja jokamiehenoikeuksista. Hankkeen taustalla on taitelija Nina Backmanin Silence Project-kokonaisuus, joka nostaa esiin hiljaisuuden, tilan ja luonnon merkitystä, sekä näiden vaikutusta suomalaiseen kulttuuriin, arvoihin ja identiteettiin. Hanke on upea kokonaisuus vastuullisuutta, yhteisöllisyyttä, taidetta ja yksilön vapautta vastuunsa tuntien. Talkoisiin on mahdollista osallistua ostamalla oma taimi ja istuttamalla se joko omaan puutarhaan tai mökkipihaan, tai vaihtoehtoisesti yleisille hankkeen yhteistyökumppaneiden osoittamille istutuspaikoille.
– Miljoonan puun talkoot on kasvanut hiljaisuutta ylistävän Silence Projectin kautta, joka tarjoaa erilaista taideohjelmaa. Kokonaisuuden on tarkoitus tutkia hiljaisuutta mahdollisimman laajasti ja monimuotoisesti. Talkoot on samalla kasvava nykytaideteos. Puita istuttamalla ihmiset luovat yhdessä teoksen, jonka kehitystä seurata. Myös tilat, jotka tuodaan jokaiselle avoimeksi, yleensä kannustavat ihmisiä myös pitämään niistä huolta. Olen aina ihastellut jokamiehenoikeutta ja ihmetellyt maailmalla kulkiessa, miten ainutlaatuinen asia se on. Ajatus siitä, että saisimme tätä suomalaista etuoikeutta tuoda myös muualle, on hieno! Kertoo taiteilija Nina Backman.
Konsepti viedäänkin myös maailmalle ja projekteja voi tulevaisuudessa ihastella esimerkiksi Italian Bolognassa. Huomionarvoista on, että yleiset metsät ovat aina ihmisille avoimia, julkisia tiloja. Minimetsät tukevat myös EU:n direktiiviä, jossa uusia tiloja tulee rakentaa ympäristön hyväksi.
Suomen vanhin taimitarha lahjoittaa puut
Suomalaisen luonnon inspiroimana hankkeen parissa pohdittiin istuttaa oma metsä.
– Emme saaneet heti omaa metsää tai tilaa, mutta päätimme aloittaa laajamittaiset talkoot, Backman kertoo.
Ajatus virisi käytäntöön ja Backman otti yhteyttä Harvialaan. Suomen vanhin taimitarha vastasi oitis ja ehdottomasti kyllä! Kaikki Miljoonan puun talkoon taimet saadaan Harviala Oy:ltä.
– Olen todella iloinen, että Harviala lähti mukaan taideprojektiin. He ovat alusta alkaen olleet hyvin avoimia hankkeelle ja se on ollut upea asia!
Ajatus oli jakaa taimia muutama tuhat, mutta vuoden 2019 alkutohinoissa huomattiin hankkeen kasvavan kohisten.
– Uskomme, että miljoona puuta on hyvä ja kunnollinen määrä, näin saamme ihmiset ja museot mukaan, Nina Backman pohtii.
Taimi Tampereelle
Tampereen kaupunki on lähtenyt mukaan hankkeeseen ja osoittanut taimille istutuspaikan. Samalla kaupunki on sitoutunut ylläpitämään ja hoitamaan taimipalstaa, odotuksissa tulevaa metsää.
– On todella tärkeää, että saamme myös tällaisen yhteisen paikan kaupunkiin. Kaikilla ei ole omaa pihaa tai kesämökkiä, johon taimia istuttaa. Näin näkee taimien kasvun! Olen todella iloinen, että Tampereen kaupunki sitoutunut palstaan pitkällä tähtäimellä. Toivon myös, että voimme kasvattaa kaupungin kanssa yhteistyötä näin entisestään, Backman sanoo.
Taiteilija uskookin yhteistyöhön vahvasti ja jakaa vuolaat kiitoksensa Pirkanmaan sydämelle.
– Tampere on mielenkiintoinen kaupunki, jossa tehty paljon myös vastuullista kehitystä muun muassa kattopuutarhojen kanssa. Tampere on paitsi kasvava kaupunki, joka omaa paljon uutta ja uudenlaista, myös yksi Suomen suurimpia, kaunis ja kulttuuriperinteenkin kautta tärkeä kaupunki.
Backmanilla on hankkeen parissa jo erinomaisia kokemuksia yhteisistä palstoista.
– Suomessa on paljon käyttämättömiä alueita, jotka syystä tai toisesta jääneet tyhjäksi, myös kaupunkien keskusta-alueilla. Näin oli myös Mänttä-Vilppulassa, jossa metsän istuttaminen aloitettiin viime syksynä ja toukokuussa jatketaan. Oli upeaa nähdä, miten kirjaimellisesti koko kaupunki lähti mukaan hankkeeseen.
Tulevaisuudessa Backman toivoo, että yhteisten palstojen määrällinen hiilijalanjäljen kompensointi olisi kaikkialla laskettuna ja ihmisille näkyvissä.
Oma taimi messuilta – tervetuloa talkoisiin
Miljoonan taimen juurruttaminen on määrällisesti vielä alun istutuksissa. Matka on alkanut noin 50 000 taimella ja Nina Backman toivoo, että määrää saadaan nopeasti kasvatettua.
– Arvio on tänä vuonna nousta 300 000 taimeen. Minimetsiä on tulossa useampia ja paljon ihmisiä ja tahoja innostunut mukaan.
Taiteilija Nina Backman uskoo, että suuret muutokset kasvavat pienien tekojen kautta ja jokainen meistä voi vaikuttaa tulevaisuuteen.
– Hankkeellamme yhdenkin taimen ostaminen ja istuttaminen on tehty helpoksi. Annamme ihmisten ilmastoahdistukseen helpon keinon, mistä lähteä liikkeelle. Koen tärkeäksi tuoda esiin mahdollisuuksia.
Miljoonan puun talkoot on nimensä veroinen hanke, jossa uskotaan, että parhaat tulokset saavutetaan yhteistyöllä. Tampereen Messujen Virittäydy vapaalle – tapahtumakokonaisuudessa kävijän on mahdollista ostaa erityinen taimilippu, jolla yhdessä sisäänpääsyn kanssa lunastaa metsän ensimmäisen verson omakseen.
– Olen todella iloinen, että olemme mukana messuilla! Yhteistyömme on kiva ja jännittävä. Taimilippujen kautta saamme myös jatkaa visiotamme, että istuttamiseen on helppo lähteä mukaan. Toivomme myös, että tällaiset asiat jäävät osaksi tulevaisuuden käytäntöjä.
Backman hiljenee vallitsevan maailmatilanteen edessä ja lausuu sitten, miten uskoo näinä vaikeina aikoina taimen istuttamisen luovan myös toivoa.
– Toivoa paremmasta tulevaisuudesta, hän päättää.
Hiljaisuus, taide, toivo, yhteisöllisuus ja vastuullisuus. Yhdessä ne kietoutuvat versojen varsille, kasvaen kohisten humisevaksi puustoksi. Tule mukaan talkoisiin, miljoonasta taimesta metsiksi.
Miljoona puuta Suomeen -hankkeen takana ovat Harviala Oy ja Silence Project. Yhteistyössä: Co-Carbon, City Space Architecture, Fondazione Biohabitat, Frame Contemporary Art Finland, Helsingin kaupunki, Luonto-Saimaa, Taidekaupunki Mänttä-Vilppula, Kustannusosakeyhtiö Parvs, Tampereen Messut, Tampereen kaupunki, Turun taidemuseo, Serlachius-museot, Suomen ympäristökeskus (Syke), Riihisaari – Savonlinnan museo, Savonlinnan kaupunki.
#miljoonanpuuntalkoot
Miljoonan puun talkoiden vuoden 2022 ensimmäinen kokonaisuus avautuu Tampereen Piha & Koti -messuille 22.4-24.4.2022. Taimeen oikeuttavan pääsylipun lisäksi Tampereen Messut jakaa viidellesadalle ensimmäiselle halukkaalle koivun, kuusen ja männyn metsätaimia.